Yağışlı Havalarda Araç Kullanımı
Yağışlı havalarda trafik güvenliği önemli derecede azalmaktadır. Açık havalardaki gibi güvenli trafik için aşağıdaki kurallara uymak kaza riskini azaltır.
1-Kızaklanma Riskine Karşı Su Birikintilerine Yavaş Girme:
Su biriken çukurların derinliği ve araç hızı artması, kaza risklerini çok arttırır. Çünkü su biriken çukurların derinliği yanında araç hızı yüksekse, lastiklerin yere teması çok azalır.
Lastikler, yolda su birikintilerinden geçerken dönme yerine kayarlar. Lastik önlerinde ani su birikmeleri nedeniyle su derinliğine bağlı ani yavaşlama gerçekleşir ve sürücü kontrolünü kaybedebilir. Su birikintilerine çok yavaş girilmeli ve bu süreçte direksiyon iki elle daha sıkı tutulmalıdır.
2-Lastiklerin Diş Derinliği ve Hava Basıncının Yeterliliği:
Lastiklerin hava basıncı ve diş derinliği sıkça kontrol edilmelidir. Diş derinliği düşük ve sert lastiklerle kesinlikle araç güvende değildir.
Lastik basınçları normalden farklı ve diş derinliği uygun seviyede değilse su birikintilerinde kızaklama riski çok yüksektir. İyi lastik hayat kurtarır.
3-Araç Camlarında Buğu Olmamalı ve Silecekler Camları İyi Silmeli:
Araç dışındaki olayları görmek trafik güvenliğini arttırır. Bunun için havalandırma sistemi ve buğu giderici özelliği sağlıklı çalışmalıdır. Sileceklerin sağlıklı çalışabilmesi için silecek lastiklerinin kalitesi önemlidir.
4-Hız Sabitleme Sistemi Devre Dışı Bırakılmalı:
Hız sabitleme sistemleri, lastiklerin turlarını hesaplar. Bu sistem devrede iken su birikintisine girilirse araç otomatikmen hızlanır ve tehlike artar. Daha hızlı giderken ise araç, beklenenden daha farklı tepkiler verebilir.
5-Ani ve Sert Direksiyon Hareketleri ve Frenlemelerden Kaçınılmalı:
Yağışlı havalarda araç, daha yumuşak ve kontrollü kullanılmalıdır. Lastiklerin yağışlı havalarda zemine tutunması zorlaşacağı için daha yumuşak frenleme yapılmalıdır. Böylece lastiklerin kayma riski azalır. Sert direksiyon hareketleri, lastiklerde kaymayı arttırarak kontrolden çıkmaya neden olabilir.
6-Yolda Giderken Tek Başına Önde Gitme Yerine Belirli Bir Takip Mesafesiyle Bir Aracı Takip Etmek:
Önde giden araç, yolda biriken suları dağıtacağı için daha az su birikintisinden geçilir. Böylece aracın lastikleri yola daha çok temas eder ve lastikler yola daha sağlam basar. Öndeki araçla güvenli takip mesafesi tutarak gitmek en güvenlisidir.
Bir yanıt yazın